Sildid

aju (6) aktsiad (2) aktsiaturg (1) armastus (1) articifial brain (2) artifical intelligence (2) asjad (1) automotive (2) bilanss (1) bitcoin (1) brain (2) budism (1) checklist (1) consciousness (2) culture (1) dialoog (1) dieet (1) eelarve (2) eesmärgistamine (3) eesmärkide seadmine (2) eestlased (1) ehitamine (1) elukvaliteet (3) elulugu (7) emotions (1) emotsioonid (4) eneseareng (11) enesejuhtimine (3) eneseusk (4) eneseväljendus (1) ettevõtlus (1) evolutsioon (2) excellence (1) filosoofia (2) finantsharidus (2) genoom (1) Goldstein (1) haridus (4) hariduspoliitika (1) inimeseks olemine (2) inimlikkus (1) innustamine (3) interjöör (1) introvert (1) intuitsioon (3) investeerimine (7) investor (1) isiksus (1) Jaapan (1) jagamismajandus (1) jooksmine (3) juhtimine (9) kaizen (1) karjäär (3) kirurgia (1) kodu (1) kogemus (1) KonMari (1) korrastamine (1) kosmos (1) kriitika (1) kukupai (1) kulgemine (1) kultuur (5) kübersõda (1) lastekasvatus (1) leadership (8) lean manufacturing (1) liider (2) läbirääkimine (2) majandus (1) majanduslik iseseisvus (4) management (3) Martin (1) meditatsioon (2) missioon (1) Montessori (1) muusika (2) mõtisklus (1) mõtlemine (6) mõtlus (1) naine (4) naine ja töö (2) naised ja töö (2) olulised vestlused (2) oskused (4) pealiskaudsus (1) pidev parendamine (2) psühholoogia (2) raha (1) rikkaks (2) rikkus (1) robotid (2) running (1) scrum (1) siin ja praegu (1) sisustus (1) suhtlemisoskused (2) suurelt tegutsemine (3) süsteemsus (2) talent (4) teadlased (2) teadus (2) teadvus (5) tegevusjuhendid (1) tehnoloogia (2) terviktoit (1) toit (2) toitumine (2) tšakrad (1) tulemuste saavutamine (2) tulevik (4) tähenduslik elu (4) ulme (1) vaesus (1) vaimsus (5) vanemaks olemine (1) veenmine (3) vigade vältimine (1) visioon (1) õnn (4) äri (4) üksindus (1) üüritulu (1)

pühapäev, 24. august 2014

Diskussiooni kokkuvõte: toit kui jututeema



Vestlesime seekord toitumise teemal.  Alustasime tõdemusega, et tegemist on väga aktuaalse teemaga. Peaaegu võib öelda, et kes parajasti ei söö, see räägib toidust. Kas toitumise pärast muretsemine on heaoluühiskonna pseudoprobleem või reaalselt eluliselt tähtis küsimus, sellele vastus meie poolt puudub.

Toidu valikuga puutume iga päev kokku: sööme ise, valime, valmistame ja pakume toitu lastele ja perele. Leidsime, et toitu ei tohiks pidada elus ka liiga oluliseks. Me sööme siiski selleks, et elada, mitte vastupidi. Raamatu „Looduslik toit, täisväärtuslik elu“ autor M. Blossfeldt toob sobivalt välja, et füüsiline aktiivsus, intellektuaalne väljakutse, suhted lähedastega ja oma kutsumusega tegelemine toidavad meie elu samamoodi ning oluline on hoida neid tasakaalus.

Eestis räägitakse palju toidust erinevate dieetide või toitumise suundade võtmes. Arutatakse mida süüa ja kuidas toitu valida peamiselt erinevates variatsioonides moedieetide ja öko - mitteöko kontekstis. Huvitav oli aga mõtiskleda erinevate maailma toidukultuuride üle. Näiteks prantslased seltskonnas pigem arutavad selle üle, kuidas toit on valmistatud aga ka etteruttavalt juba selle üle, mida järgmise toidukorra ajal süüa ja kuidas seda teha. Samuti on neile oluline sotsiaalselt pädev käitumine olukorras, kus koos einestatakse. Sellele pööratakse tähelepanu ka lastele kommete õpetamisel. Peamine küsimus ei ole seejuures, kuidas mäluda või suhu pista, vaid hoopis kuidas seltskonnaga söögilauas viibides suhelda. Osades kultuurides antakse söömise järel toidule hinnanguid ja kirjeldatakse saadud naudingut või siis seda, mis sellest puudu jäi.

Tahakski endale meelde jätta, et toit võibki olla ka suurepärane jututeema. Võtkem eeskuju teistest kultuuridest nende kombel näiteks kirjeldades ja nautides seda, mida hetkel süüakse, ja vesteldes mis tundeid või assotsiatsioone see tekitab. Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar