Sildid

aju (6) aktsiad (2) aktsiaturg (1) armastus (1) articifial brain (2) artifical intelligence (2) asjad (1) automotive (2) bilanss (1) bitcoin (1) brain (2) budism (1) checklist (1) consciousness (2) culture (1) dialoog (1) dieet (1) eelarve (2) eesmärgistamine (3) eesmärkide seadmine (2) eestlased (1) ehitamine (1) elukvaliteet (3) elulugu (7) emotions (1) emotsioonid (4) eneseareng (11) enesejuhtimine (3) eneseusk (4) eneseväljendus (1) ettevõtlus (1) evolutsioon (2) excellence (1) filosoofia (2) finantsharidus (2) genoom (1) Goldstein (1) haridus (4) hariduspoliitika (1) inimeseks olemine (2) inimlikkus (1) innustamine (3) interjöör (1) introvert (1) intuitsioon (3) investeerimine (7) investor (1) isiksus (1) Jaapan (1) jagamismajandus (1) jooksmine (3) juhtimine (9) kaizen (1) karjäär (3) kirurgia (1) kodu (1) kogemus (1) KonMari (1) korrastamine (1) kosmos (1) kriitika (1) kukupai (1) kulgemine (1) kultuur (5) kübersõda (1) lastekasvatus (1) leadership (8) lean manufacturing (1) liider (2) läbirääkimine (2) majandus (1) majanduslik iseseisvus (4) management (3) Martin (1) meditatsioon (2) missioon (1) Montessori (1) muusika (2) mõtisklus (1) mõtlemine (6) mõtlus (1) naine (4) naine ja töö (2) naised ja töö (2) olulised vestlused (2) oskused (4) pealiskaudsus (1) pidev parendamine (2) psühholoogia (2) raha (1) rikkaks (2) rikkus (1) robotid (2) running (1) scrum (1) siin ja praegu (1) sisustus (1) suhtlemisoskused (2) suurelt tegutsemine (3) süsteemsus (2) talent (4) teadlased (2) teadus (2) teadvus (5) tegevusjuhendid (1) tehnoloogia (2) terviktoit (1) toit (2) toitumine (2) tšakrad (1) tulemuste saavutamine (2) tulevik (4) tähenduslik elu (4) ulme (1) vaesus (1) vaimsus (5) vanemaks olemine (1) veenmine (3) vigade vältimine (1) visioon (1) õnn (4) äri (4) üksindus (1) üüritulu (1)

pühapäev, 17. jaanuar 2016

A. Vance "Elon Musk"

On inspireeriv lugeda, et maailmas on inimesi, kes tegutsevad julgelt ja grandioosselt pikaajalist ning maailma päästvat visiooni silmas pidades. Kas neid kannustab ego või suuremeelsus polegi oluline, sest nad murravad mõttemustreid ja laiendavad paljude reaalsust.

Elon Musk on üks sellistest innovatsiooni kehastustest. Mitte et ta ise oleks konstrueerinud Teslad või SpaceXi raketid ja mootorid, vaid tema saavutuste taga on ilmselt võime luua keskkond, leida õiged inimesed ja panna nad ühe visiooni nimel tegutsema.

Visioon haarab inimesi kaasa, mobiliseerib teadmised, oskused ja paneb leidma uusi väljapääse. Musk on andnud oma meeskondadele selge põhjuse, miks on vaja midagi teha, Musk on öelnud oma inimestele, et just nemad on need, kes selle ära teevad. Selliselt tekitatud motivatsioon tiivustab insenere pakkuma lahendusi kuidas neid asju siis ära teha. Musk on oma inimeste kõrval nii heas kui halvas ja on ise seejuures nii hea kui halva põhjustaja.

Ashlee Vance „Elon Musk“ on kirjutatud hästi, loomulikult pole kahtlustki, et Musk ja tema ettevõtmised annavad ka rohkelt ainest. Raamat on põhjalik ja kirjeldab detailselt Muski erinevaid tegevusi alates interneti-ajastu alguses tekkinud ärivõimalustest, tema juba varasemat huvi  kosmose-temaatikale (Marsi vallutamise võimaluste uurimine, rakettide tööpõhimõtted ja kosmoselendude füüsikalised alused), SpaceX alustamine ja meeskonna loomine, akudest elektriautodeni, Tesla leidmist, päikeseenergia propageerimist ja Hyperloopi idee arengut ning paralleelselt tema isiklikku ning perega seotud elu. Iga asi on läbi põimunud Elon Muski maailma parandamise ja inimkonna potentsiaali avardamise ideest, igal tema tegevusel on selline visioon küljes. Ta on üks neid inimesi, kes ei hakka asjaga tegelema, kui sellel ei ole potentsiaali märkimisväärselt maailma ja selle tulevikku mõjutada.

Raamat väga huvitav sissevaade suure saavutusvajadusega ja – võimega inimese mõtlemisse. Toon välja mõne punktid, mis raamatust mitmel korral esile kerkisid:  

Kontsentreerumine ja keskendumine, täielik pühendumine teemadele, mis Muski köidavad. Näiteks ütlesid ka tema õpetajad, et kui Elon end millelegi pühendab, arendab ta selle vastu huvi täiesti teisel tasemel ja palju rohkem sügavuti kui teise inimesed. Kuigi Muski peeti juba kooliajal geeniuseks täitis ta kooliprogrammi täpselt nagu ta huvi oli, osadest ainetest vedast ennast läbi madalaima positiivse hindega, sest ei näinud põhjust sellele aega raisata, samas reaalainete, füüsika ja arvutiõpetuse programmi täitis maksimaalselt ja kaugelt rohkem kui oodatud. Ta võttis teemasid, mis olid tema huviorbiidis, tõsiselt ja keskendus nendele. Teda iseloomustab täpne ja teaduslik lähenemine kõiges ning nõuab seda ka teistelt, kellega koos töötab. Ta mitte ainult ei usalda oma insenere vaid oma erakordselt suure õppimisvõime tulemusena on ise pädev uurima, nõudma, küsima, kahtlema ja insenere suunama nii raketitehnoloogias kui elektrimootorite arenduses.

Eksistentsiaalne äng, mis Muski kannustab, tagab selle, et tal on põhjus, miks ennast hommikul üles ajada ja seda põhjust ta kuulutab nagu messias inimestele, kes tema heaks töötavad. Suured ideed on põnevad ja haaravad kaasa, sellega tunneb ka tema meeskond, et nemad võivad ja suudavad midagi olulist maailmas ära teha. See paneb ka inimesi soovima tema juures töötada. Musk nimelt tunneb, et inimkonna saatus universumis, on tema isiklik mure. Ta leidis, et inimkond on kaotanud ambitsioonid tuleviku suhtes. Vajalik on taastada inimestes usk kõrgemasse ja suuremasse tulevikku ning seada eesmärgiks planeetidevaheliseks liigiks saamise, muidu pole inimkonnal mõtet. Selleks on vajalik innustada inimesed teaduse ja tehnoloogia võimalusi avardama. Sama kehtib elektriautode arendamise kohta, tehnoloogi peab olema inimeste käsutuses laiemalt st parimad võimalused tuleb kasutusele võtta ning sellega elamistingimusi parandada. Näiteks lubas Musk Tesla patendid vabaks, et ideed saaksid levida ja neid saaks veelgi edasi arendada, mis on lõpuks kõigile kasulik.

Tööeetika ja kõrged nõudmised. Ta ei leppinud keskpärasusega ei enda ega oma töötajate suhtes. Raamatust tuleb ka välja, et ta on enda inimlikke omadusi püüdnud arendada, näiteks hakkas ta ajapikku rohkem kontrollima kriitikat, mis ta teiste suhtes esitas, ning sai ka ise aru, et peaks olema rohkem empaatiline. Faktimasin Musk ütles üldiselt ilma filtreerimata välja oma arvamuse ning ka selle kui arvas teisi selgelt eksivat. Ta arvas siiralt, et teised peaksid rõõmustama kui nad saavad teada, et on millestki valesti aru saanud. Musk tunneb häbi ja valu selliste inimeste pärast, kes ei ole tema jaoks piisavalt oma ülesannete kõrgusel, Muski valu seisneb seejuures selles, et sellised inimesed seavad inimkonna ohtu ja pidurdavad kogu inimkonna võimalusi.

Õnneks on Vance suutnud piisavalt kirjutada ka Elon Muski pehmemast poolest nagu armastus oma laste vastu, perekonna elu ja sõprade tähtsus või inimlik haavatavus. Mis sellest, et ka naise leidmisele võib lähenda matemaatiliselt või sõpradega ühiselt genereeritakse ajaviiteks uusi maailmale ülivajalikke lahendusi, mis pärineksid justkui ulmekirjandusest.


Minu jaoks oli A. Vance "Elon Musk" inspireeriv raamat ja ma arvan, et ka uuesti üle lugemine oleks sama põnev, sest küllaltki detailirohke ja sisutihe tekst pakub mulle ilmselt veel avastamisvõimalusi. (Pean tunnistama, et mulle detailid ja faktid kohe meelde ei jää erinevalt Elon Muskist nagu raamatu põhjal mulje jääb, kes võis ka Encyclopaedia Britannica meelde jätta ning pärast selle põhjal fakte tulistada.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar