Sildid

aju (6) aktsiad (2) aktsiaturg (1) armastus (1) articifial brain (2) artifical intelligence (2) asjad (1) automotive (2) bilanss (1) bitcoin (1) brain (2) budism (1) checklist (1) consciousness (2) culture (1) dialoog (1) dieet (1) eelarve (2) eesmärgistamine (3) eesmärkide seadmine (2) eestlased (1) ehitamine (1) elukvaliteet (3) elulugu (7) emotions (1) emotsioonid (4) eneseareng (11) enesejuhtimine (3) eneseusk (4) eneseväljendus (1) ettevõtlus (1) evolutsioon (2) excellence (1) filosoofia (2) finantsharidus (2) genoom (1) Goldstein (1) haridus (4) hariduspoliitika (1) inimeseks olemine (2) inimlikkus (1) innustamine (3) interjöör (1) introvert (1) intuitsioon (3) investeerimine (7) investor (1) isiksus (1) Jaapan (1) jagamismajandus (1) jooksmine (3) juhtimine (9) kaizen (1) karjäär (3) kirurgia (1) kodu (1) kogemus (1) KonMari (1) korrastamine (1) kosmos (1) kriitika (1) kukupai (1) kulgemine (1) kultuur (5) kübersõda (1) lastekasvatus (1) leadership (8) lean manufacturing (1) liider (2) läbirääkimine (2) majandus (1) majanduslik iseseisvus (4) management (3) Martin (1) meditatsioon (2) missioon (1) Montessori (1) muusika (2) mõtisklus (1) mõtlemine (6) mõtlus (1) naine (4) naine ja töö (2) naised ja töö (2) olulised vestlused (2) oskused (4) pealiskaudsus (1) pidev parendamine (2) psühholoogia (2) raha (1) rikkaks (2) rikkus (1) robotid (2) running (1) scrum (1) siin ja praegu (1) sisustus (1) suhtlemisoskused (2) suurelt tegutsemine (3) süsteemsus (2) talent (4) teadlased (2) teadus (2) teadvus (5) tegevusjuhendid (1) tehnoloogia (2) terviktoit (1) toit (2) toitumine (2) tšakrad (1) tulemuste saavutamine (2) tulevik (4) tähenduslik elu (4) ulme (1) vaesus (1) vaimsus (5) vanemaks olemine (1) veenmine (3) vigade vältimine (1) visioon (1) õnn (4) äri (4) üksindus (1) üüritulu (1)

pühapäev, 11. jaanuar 2015

“Kuidas kodustada raha” Teet Parring

Parring võrdleb rahaasjade korraldamist dieedipidamisega: alati on sellega lihtsam alustada homme. Ja samas ei usu ta dieeti – sest uuringute järgi suudavad vaid vähesed kaalulangetajad saavutatud tulemusi pikaajaliselt säilitada. Dieet ei ole lahendus. Kehakaalu alandamiseks on vaja muuta elustiili.

Raamat annab hästi praktilised nõuanded, kuidas võtta oma finantsasjad kontrolli alla, seada finantsalased isiklikud eesmärgid ning nende poole selget tegevuskava jälgides liikuda.
Kuigi raamatus ei olnud minu jaoks palju uut infot, siis oli see loetud kolmest finantsalasest raamatust (Seppo Saario „100 igihaljast börsivihjet“ ja Kaur Kenderi ning Rain Lõhmuse „Raha“) just see, mis andis tõuke esimesi konkreetseid samme astuda (oma bilansi ja kulude-tulude ülevaate koostamine). Ja seda eelkõige seetõttu, et autor tegi oma näidete ja lihtsa stiiliga selle tõesti lihtsaks ja elementaarseks.

Kõigepealt soovitab autor selgeks teha oma varade ja kohustuste seis ehk koostada isiklik bilanss ning seejärel tulud ja kulud. Kui tänane seis selge, järgneb vaade tulevikku „Mida ma tahan?“ ehk eesmärgi seadmine koos tegevuskava koostamisega. Ja siis oledki valmis, et plaan ellu viia! See osa on ehk kõige raskem, sest nagu dieedipidajal, valitseb ahvatlusi kõikjal, alustades iseenda tarbimisharjumustest, mida tuleks muuta samm-sammult, mitte kavandada üleöist kannapööret.


Ta soovitab alustada sellest, et iga kuu maksad kõigepealt iseendale ning siis hakkad vaatama, kuhu veel on raha vaja. 50% klubiga kohe liitumine võib nõuda teatud pingutust, aga alustada võib ka väiksemalt. Ja manitseb ka mitte unustama jooksvaid ülevaatusi iga nädal / kuu / kvartal / aasta. 

Seda lihtsat peaaegu step-by-step käsiraamatut julgen küll soovitada neile, kes on päris alguses ja ei tea, kust liikvele minna! Ja ise ka veel käest ära panna ei plaani.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar