Sildid

aju (6) aktsiad (2) aktsiaturg (1) armastus (1) articifial brain (2) artifical intelligence (2) asjad (1) automotive (2) bilanss (1) bitcoin (1) brain (2) budism (1) checklist (1) consciousness (2) culture (1) dialoog (1) dieet (1) eelarve (2) eesmärgistamine (3) eesmärkide seadmine (2) eestlased (1) ehitamine (1) elukvaliteet (3) elulugu (7) emotions (1) emotsioonid (4) eneseareng (11) enesejuhtimine (3) eneseusk (4) eneseväljendus (1) ettevõtlus (1) evolutsioon (2) excellence (1) filosoofia (2) finantsharidus (2) genoom (1) Goldstein (1) haridus (4) hariduspoliitika (1) inimeseks olemine (2) inimlikkus (1) innustamine (3) interjöör (1) introvert (1) intuitsioon (3) investeerimine (7) investor (1) isiksus (1) Jaapan (1) jagamismajandus (1) jooksmine (3) juhtimine (9) kaizen (1) karjäär (3) kirurgia (1) kodu (1) kogemus (1) KonMari (1) korrastamine (1) kosmos (1) kriitika (1) kukupai (1) kulgemine (1) kultuur (5) kübersõda (1) lastekasvatus (1) leadership (8) lean manufacturing (1) liider (2) läbirääkimine (2) majandus (1) majanduslik iseseisvus (4) management (3) Martin (1) meditatsioon (2) missioon (1) Montessori (1) muusika (2) mõtisklus (1) mõtlemine (6) mõtlus (1) naine (4) naine ja töö (2) naised ja töö (2) olulised vestlused (2) oskused (4) pealiskaudsus (1) pidev parendamine (2) psühholoogia (2) raha (1) rikkaks (2) rikkus (1) robotid (2) running (1) scrum (1) siin ja praegu (1) sisustus (1) suhtlemisoskused (2) suurelt tegutsemine (3) süsteemsus (2) talent (4) teadlased (2) teadus (2) teadvus (5) tegevusjuhendid (1) tehnoloogia (2) terviktoit (1) toit (2) toitumine (2) tšakrad (1) tulemuste saavutamine (2) tulevik (4) tähenduslik elu (4) ulme (1) vaesus (1) vaimsus (5) vanemaks olemine (1) veenmine (3) vigade vältimine (1) visioon (1) õnn (4) äri (4) üksindus (1) üüritulu (1)

pühapäev, 4. jaanuar 2015

„Second Chance for Your Money, Your Life and Our World“ Robert T. Kiyosaki

Olen lugenud mitmeid Kiyosaki raamatuid Rikka Isa sarjast. Viiimati lugesin„Rikka isa teejuht investeerimisel“ ja „Second Chance“.

Kiyosaki põhiteesid rikkuse ja vaesuse olemusest ja tekkimisest on kõikides tema raamatutest tähelepanu keskpunktis (vähemalt nendes, mida mina olen lugenud). Ta suudab need osavalt ära põhjendada ning läbi nende argumentide täiesti kindlalt motiveerida oma finantstulevikuga ise tegelema.

Kiyosaki põhiteesid on järgmised:
  • Kaotajad on need, kes säästavad (st säästes kaotad tegelikult raha)
  • Rikkad ei tööta raha heaks vaid raha töötab nende heaks
  • Kodu (maja, kus sa elad) ei ole investeering
  • Rikkus tuleb varadest. Vara on see, mis toob passiivset raha sisse. Kohutus on see, mis viib raha välja. Rikkuse saavutamiseks suurenda varade hulka.
  • Laenu ei pea vältima. On olemas hea laen ja halb laen. Hea laen on see, mis aitab sul suurendada varasid. Halb laen on see, mis suurendab sinu kohustusi.
  • Rikas ei ole see, kes omab kõrgepalgalist tööd ja elab hästi, vaid see, kes ei pea töötama, et elada hästi, sest tema varad töötavad tema eest ning annavad vajaliku sissetuleku.
  • Koolist saadud teadmistega rikkaks ei saa, kooliedukus pole kuidagi seotud oskusega rahaga ümber käia (tema arvates isegi pigem vastupidi- mida vähem oled koolisüsteemi poolt piiridesse raamitud, seda paremad eeldused on finantssüsteemiga sõbraks saada ja seda mängu kaasa mängida).
  • Rikkus varastatakse tavainimeselt tema enda raha kaudu – inflatsioon, maksud, säästud viivad raha inimeste käest ära, sest säästetud raha ostujõud väheneb pankade rahatekitamise- laenamise skeemi läbi.
  • Tööturul on alati diskrimineerimine, aga sinu varad ei diskrimineeri sind kunagi.

Teine võimalus

Edasi keskendun raamatule „Second Chance“. Second Chance tähendab Kiyosaki raamatus igaühe võimalust otsustada või valida teha muutusi oma senises elus ja senistes valikutes. See teine võimalus võib tulla uue kriisi näol maailmamajanduses, mis võimaldab rikkuse ümbermängimisel edukalt kaasa lüüa (aga ainult siis kui sa tunned mängu ja reegleid). Teine võimalus sinu elus võib olla ka isiklik otsustus teha muutusi oma mõtlemises, võtta oma rahaasjad enda kontrolli alla ja võtta ka vastutus oma majandusliku käekäigu eest tulevikus. 

Kiyosaki peab seda äärmiselt vajalikuks, et igaüks ise oma finantsidega tegeleks, oma rahavoogusid juhiks ning neid kasvataks ja läbi praktilise tegevuse pidevalt õpiks seda paremini tegema. Ta usub, et maailmas on küllus, mis inimesteni ei jõua, teadmatus ja oskamatus rahaga ümber käia on vaesuse põhjus. 

Hariduse olulisus ja koolisüsteemi nõrkus

Kiyosaki on ülikriitiline haridussüsteemi suhtes. Meid õpetatakse spetsialistideks ehk headeks töötajateks, kes oleksid rahul palgatööl. Raha kasutame me kõik iga päev, aga finantsharidust riiklik koolisüsteem ei paku. Selles hariduse puudujäägis ta süüdistab koolisüsteemi, mis kultiveerib hirmu eksimise ees, vähest koostööd  (koostööd nimetatakse koolis spikerdamiseks või petmiseks), inimese intelligentsuse osalist arendamist panustades peamiselt akadeemiliste teadmiste omandamisele. Koolist saadavad teadmised on üks osa hariduskolmnurgast, mis inimese tervikliku hariduse moodustavad. Teised kaks on professionaalsed teadmised/oskused, mida nimetatakse ametiks või erialaks, ning finantsharidus, mis on vajalik, et rahandussüsteemis orienteeruda ja rahaga enda jaoks soodsal viisil ümber käia.

Mündi mitu külge

Kiyosaki räägib, et mündil on alati kaks külge ja veel serv ka – seega igal asjal on mitu vaatepunkti ning intelligentsus on osata vaadata kõiki mündi külgi. Ta soovitab ka finantsasjades proovida leida üles need mitu erinevat tahku selleks, et mõista teiste osapoolte huvisid, kellega rahaasjades kokku puututakse.  
Uus kriis maailmamajanduses on Kiyosaki arvates lähedal ja ta kuulutabki, et soovib olla prohvet, kelle ennustused ei lähe täide, kuna tema hoiatusi on kuulda võetud.

Majanduskriis

Kiyosaki arvates põhjustavad järgmise kriisi mitmete asjade koosmõju, mida raamatus täpsemalt selgitatakse.
  • Ameerika keskklassi kuulub vähem inimesi ja see on vaesem kui kunagi varem, elanikkond on rohkem valitsusest sõltuv
  • Noored ei leia tööd, õppelaenud vajavad aga tagasi maksmist
  • Baby-boomerite põlvkond hakkab pensionile jääma, sotsiaaltagatisi ei suudeta neile pakkuda
  • Tervishoid ja meditsiin hoiab inimesi kauem aktiivsena, tegusana ja elus
  • Tervishoiu, toidu, kütuse ja kinnisvara hinnad tõenäoliselt kasvavad
  • Riigid on juba praegu võlgades, mida ei suudetagi tagasi maksta
  • Mahult suurimad turud on virtuaalsed ja neil puuduvad reaalsed alusvarad - derivatiivide turg, valuutaturg, aktsiaturg, tooraineturg, kinnisvaraturg, võlakirjade turg – nendel turgudel on ka pensionivarad
  • Turgusid manipuleeritakse st hindu hoitakse kunstlikult kõrgel, et usaldust hoida (ka usaldust pensionivarade vastu)
  •  Väljaostud, rahasüstid ja kvantitatiivsed leevendamised –  raha juurdetrükk on teatud ringkondade võimalus manipuleerida turgudega, osasid päästetakse aga teisi jällegi mitte
  • Pankade varad on tavainimeste kohustused – kas pank tegelikult tahab, et ma oleksin kohutustest vaba, kui minu kohutused on nende tulu?
  • Sõjad vajavad rohkem raha, terrorismiga võitlemist jms rahastamine käib maksumaksjate taskust ning selle maksavad kinni vaesed ja keskklass, kes tasuvad rohkem makse või kes peavad selleks vajalikud laenud tulevikus hüvitama.

Head lahendust sellises olukorras ei ole. Variandid on laias laastus, et riigid prindivad veel raha juurde ja tekib hüper-inflatsioon või vastupidi, raha juurde ei trükita ja tekib depressioon.
Kiyosaki arvab, et valitsused ja finantsmaailma kontrollorganisatsioonid ei suuda kogu süsteemi enam  ohjes hoida ja ühel hetkel toimub turgudel siiski selline korrektsioon, mis hävitab kokkuvõttes palju rikkusest, mis justkui on seal täna olemas, aga ainult virtuaalselt. Reaalset tagatist sellel virtuaalsel rahal ei ole. Sellise krahhiga kannatavad kõige rohkem need, kes on paigutanud oma säästud virtuaalsete varade turgudele ning kes ise ei halda oma investeeringuid (keskklassi töötajaid, kes säästavad palgast ning paigutavad säästud fondidesse sh pensionifondidesse).
Kiyosaki veenab mitmete näidete varal, et kui sa ise ei tee enda heaks midagi, siis turbulentsetes olukordades, mis meid võivad ees oodata, jääd kaotajaks. Väheste kaotustega või isegi võitjatena väljuvad need, kes tunnevad finantsmaailma reegleid ja, mis veel olulisem, kasutavad neid iga päev.

Kolm varade tasandit

Mulle oli huvitav kirjeldus kolmest varade tasandist  (autor tsiteerib C. Martensoni raamatut „The Crash Course“):

Kolmandane rikkus – investeeringud virtuaalsetel turgudel nagu derivatiivide turg, valuutaturg, aktsiaturg, tooraineturg, võlakirjade turg. Informatisooniajastul tekkinud rikkuse omandamise vormid. Kolmandase varaklassi rikkad võivad kaotada kõik kui turud kukuvad. Seda seepärast, et nendel varadel ei ole reaalset väärtust või alusvara (mis väärtust nende abil ühiskonnale luuakse?)

Teisene rikkus – investeeringud tootmisesse nagu toidu tootmine, kalapüük, nafta, gaasi jms maavarade kaevandamine ja nende töötlemine. Industriaalajastul tekkinud rikkuse vorm.

Esmane rikkus – maavarade omamine – nafta vm maavara leiukoha omamine, kuld, hõbe, puit, viljakas põllumaa, mets, ligipääs puhtale joogiveele jms. Juba agraarajastul tekkinud varad, mis siiani omavad väärtust. Sellesse klassi on informatsiooniajastul lisandunud intellektuaalomand. Reaalne vara, mille rahaline väärtus võib küll kõikuda aga ei saa päris nulli langeda.

Kokkuvõttes

Lühidalt Kyosaki õpetab raamatus „Second Chance“ järgmist (oletades, et sa oled juba otsustanud, et võtad oma rahalise tuleviku enda kontrolli alla):
1)  Omanda ja täiendada oma finantsharidust – õpi pidevalt midagi investeerimise ja varade haldamise kohta, loe raamatuid, kuula raadiosaateid, vestle inimestega, kes sellega juba tegelevad, osale kursustel, mida annavad praktikud jne. Leida selleks aega on sama oluline kui leida raha investeerimiseks. Õpi rikaste suhtumist ja eelarvesta aega ning raha nagu rikas inimene.
2)  90 % õpitust jääb meelde, kui ise õpitut/loetut/kuuldut praktikas rakendad. Ära karda vigu teha! Vigadest õpitakse. Rakenda sadud finantsteadmisi ja sa õpid veelgi enam.
3)  Loo oma enda varasid aga need peavad olema sellised, mis sulle passiivselt sisse toovad – raamatud, retseptid, maja, app, äri jms.

4)  Usu, et küllus on maailmas olemas ja et sa selle saavutad!

Second Chance raamat on stiililt pisut hüplik, kohati selgitatakse väga detailselt aga teises kohas jälle väga mõistukõne vormis ja keerutades. Kiyosaki tsiteerib paljusid teisi raamatuid ning viitab mitmetele autoritele, kelle mõtetele ta toetub. Läbiv tegelane on R. Buckminster Fuller, kellele on ka raamat pühendatud, kelle ideid Kiyosaki austab ning keda peab oma õpetajaks selles osas, et kuidas tähendusrikkalt elada. Raamatus on ka viiteid finantsgigantide üleilmsele vandenõuteooriale. Teisest küljest jõuab Kiyosaki välja vaimsete õpetluste tõdedeni ning edastab samuti, et küllus tuleb nendeni, kes teavad ja täidavad oma elu ülesannet. Huvitav ja mitmekihiline raamat ka sellest, miks üldse rikkust on vaja saavutada. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar